Töölönlahti on pelastettava

0
693

Töölönlahden sekä Hesperian ja Hakasalmen puistojen uusien suunnitelmien laadinnassa lähtökohtina on oltava virkistysarvojen ohella luonnon ja lintujen suojelu.

Töölö-Seura ry muistuttaa, että Töölönlahti on ainutlaatuinen luontoalue ja kaupunkilaisten keskuudessa yksi suosituimmista virkistysalueista Helsingissä. Keskeisiä tekijöitä suosion takana on alueen luonnonmukaisuus ja runsas linnusto.

Lajiston runsautta ja kaupunkilaisten luontoelämyksiä kuvastavat Töölönlahdella tekemämme lintuhavainnot, joihin kuuluvat muun muassa nokikana, silkkiuikku, mustakurkku-uikku, telkkä ja kyhmyjoutsen.

Töölö-Seura ry vastustaa kaikkea lisärakentamista Töölönlahden alueelle.

Töölönlahden linnuston elinolosuhteita ovat edesauttaneet luonnonmukaiset rantojen kaislikot ja ruovikot, jotka houkuttelevat lintuja pesimään. Uusia suunnitelmia laadittaessa on ehdottomasti huolehdittava siitä, että linnustolla on riittävät ja rauhalliset pesimismahdollisuudet.

Rantojen vanhojen salavien kunto on heikentynyt huolestuttavasti, mutta kaikkia puita ei saa kaataa sen johdosta kerralla pois. Puuston kuntoarvio on tehtävä puu puulta.  Rantoja on ehdotettu myös reunustettaviksi mukulakivin, jotta eroosio ei rapauttaisi rantoja. Kivetykset heikentäisivät rantojen luonnonmukaisuutta, joka on tärkeää linnustolle. Ratkaisuja mahdollisiin eroosio-ongelmiin on etsittävä toisella tavalla.

Tietojemme mukaan suunnitelmia on tarkoitus hyväksyä Töölönlahden länsirannan Hesperian puiston osalta vuonna 2022 ja Hakasalmen puiston osalta vuonna 2028. Luonnonsuojelijoiden ja Töölö-Seura ry:n kuuleminen on tällöin todella tärkeää.

Töölö-Seura ry
Hallitus

Lisätietoja
Töölö-Seura ry:n varapuheenjohtaja Matti Niiranen, puhelin 040 501 9192
Töölö-Seura ry:n hallituksen jäsen Pertti Salolainen, puhelin 050 512 2270