Töölön kirjaston peruskorjaus

0
717

Asukasilta pidettiin 1.11.2011: järjestäjinä Töölön kirjasto ja Töölö-Seura ry.
Kirjastojohtaja Anne Ala-Honkola toivotti yleisön tervetulleeksi ja kertoi muutamalla sanalla kirjaston kunnostustyön tarpeellisuudesta.
Hankesuunnittelupäällikkö, arkkitehti Kimmo Tähtinen kertoi peruskunnostuksesta kaupungin näkökulmasta. Pääsuunnittelija, arkkitehti Tapani Mustonen ja projektiarkkitehti Maren Nielsen esittelivät perusteellista kunnostus- ja hankesuunnitelmaan, joka on vaatinut myös rakennushistoriaselvityksen. Suunnitteluryhmään kuului 25 henkilöä. Tämä hankesuunnitelma etenee kirjasto- ja kulttuurilautakuntaan, kiinteistölautakuntaan, kaupunginhallitukseen ja valtuustoon. Kustannusarvio on n. 6 mE. Suunnitelman toteutus kilpailutetaan EU-lainsäädännön mukaisesti. Toteutusaikataulu olisi vuosi 2014 ja korjauksen kesto n. 12 kk.
Arkkitehti, prof Aarne Ervi, 1910-1977, oli Suomen arkkitehtuurin tärkeimpiä edustajia 2. maailmansodan jälkeen. Hän kehitti elementtirakentamista, suunnitteli mm Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen, suunnitteli voima-, teollisuus- ja oppilaitoksia sekä liike- ja asuinrakennuksia. Turun yliopiston kirjasto, Töölön kirjasto (1970) ja Espoon Tapiolan kirjasto ovat hänen töitään. Töölön kirjastoa ei ole vuosikymmenten aikana onneksi suurilla korjauksilla päästy pilaamaan.
Kirjaston on oltava paremmin saavutettavissa, ympäristöstä selvästi erottuvana rakennuksena ja esteettömyys liikuntarajoitteisille on välttämätöntä.
Kunnostussuunnitelmassa pyritään palauttamaan alkuperäinen ilme ja värimaailma. Teknologian myötä uusiin kirjastolta edellyttämiin palveluihin pyritään vastaamaan. Kirjastotoiminta on laajentunut ja kirjastokäyttäytyminen on myös suuresti muuttunut vuosikymmenten aikana. On tullut tietokoneet ja itsepalvelu lainaamis- ja palautuspuolella.
Sisäistä kulkuliikennettä parannetaan. Eteisaula on ahdas ja tukkoinen ja sitä pyritään oikealla suunnittelulla avartamaan. Hissit uusitaan ja alakerran lehtisalia laajennetaan avautuvaksi läpi talon ja ulotetaan se eteläiselle terassille, josta muodostuu toivottavasti kahvilapalvelujen kanssa töölöläisten yhteinen ”parveke”. Ikkunoiden ulkopuitteet uusitaan, aurinkosuojalasien on tarkoitus estäväa liika lämpösäteily ja häikäisy. Myös alkuperäisen suunnitelman mukaiset ikkunamarkiisit on mahdollisia.
Lastenosasto säilyy entisessä paikassa. Jossain vaiheessa suljettu valoa kuljettava lasiaukko rakennetaan uudelleen
Yleisön wc:t, inva wc kunnostetaan ja uusi saniteettitila tulee 4:en kerrokseen. Tekniset tilat, akustiikka uusitaan ja eliminoidaan ilmastolaitteiston humina. Sähköpisteen rakennetaan asiakkaiden omia läppäreitä varten ja langaton verkko on itsestäänselvyys. Valaistus uusitaan.
Värimaailma koko kirjastossa palautetaan alkuperäisen mukaiseksi: kalustuksessa puhdasta puupintaa ja heleitä pastillivärejä ja värikylläisyyttä suositaan.
Waltari-saliin rakennetaan siirrettävät väliseinät alkuperäisen mallin mukaisesti, jolloin salista tulee monikäyttöisempi ja palvelee erikokoisia ryhmiä paremmin. Myös keittiötilat ja varapoistumistie kunnostetaan
Musiikki- ja nuortenosasto laajenee ja n. kuuntelumonttu palautetaan. Vahtimestarin asunnosta rakentuu henkilöstön sosiaalitilat.
Kirjaston tontti on hyvin pieni ja kasvillisuus on rapistunut ja peittää etenkin eteläistä seinää. Koko kasvillisuus uusitaan tai ainakin karsitaan. Laatoitukset tulevat alkuperäisten kaltaisiksi, valkobetonipinnat kunnostetaan. Myös suihkulähteen laatoitus uusitaan ja koko allas muutenkin kunnostetaan taas toimivaksi. Ulkovalaistus tehdään töölöläiseen ympäristöön ja tähän puistoon mukautuvaksi. Ulkoterassin käyttöpinta-ala pyritään saamaan mahdollisimman suureksi.
Toivotaan, että kaupungilla riittää vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta investointirahaa ja korjaus saadaan suunnitellun aikataulun mukaisesti toteutettua.
Asiasta lisää: www.kirjastokaista.fi
Riitta Snäll /Töölö-Seura ry /ympärsistöjaos