Töölö-Seuran mielipide Töölön kirkon asemakaavamuutoksesta

0
584

Mielipide kaavamuutoksesta: Taka-Töölö Topeliuksenkatu 4/ Töölön kirkko

Töölö-Seura ry haluaa asukasyhdistyksenä esittää kaavamuutoksesta:
Korjaus ja lisärakennukset ovat tervetulleita parannuksia alueen rapistuneeseen ilmeeseen. Seurakunnan toiminnot keskittyvät ja Taivallahden kirkosta vapautuu kerhotiloja uusiokäyttöön. Uudesta kirkonmäestä toivottavasti syntyy vilkas ja toimiva kirkkokeskus, joka sijaitsee kaiken keskellä.

Uudisrakennukset sopeutuvat hyvin ahtaisiin alueisiin ja jättävät itse upean kirkon etusijalle. Välskärinkadun puoleisen kerhotilan erkkeritila elävöittää tasaista seinäpintaa ja sisäänvedettynä rakennuksena kuitenkin jättää tilaa viheralueelle. Topeliuksenkadun virastosiiven sisäänkäynti on katutasossa ja ilman portaiden kiipeämistä helposti kuljettavissa. Lisärakennusten seinäpinta maalattuna rappauksena soveltuu hyvin vanhan kirkon seiniin. Sisärakennukset ovat tasakattoisia ja katon pinnalle on suunniteltu matarakasvillisuutta, joka provosoinee vesi- ja homevaurioita. (vrt viereisin koulun uudisrakennus, sen turvekatto ja siitä aiheutuneet kosteusvauriot).
On hienoa, että kirkon eteläpuoleinen kuja siistitään ja autojen paikoitustila saadaan piiloon. Myös eteläiseen kirkkopihaan suunniteltu terassi (-kahvila?) luo alueelle elämän tuntua.
Kirkon pohjoinen kirkkopuisto on ollut surkea ja hoitamaton. Korjausrakennuksen myötä uusi amfimainen terassialue kivipenkkeineen ja viheristutuksineen löytää toivottavasti paljon käyttäjiä; musiikki- , laulu- ja puhe-esitysten myötä.
Suunnitellut viheristutukset, varsinkin eteläinen pylväshaaparivistö on onnistunut valinta.
Töölö-Seura toivoo, että portaiden ja kivisenämien kunnostuksessa käytetään jo olemassa olevia graniittielementtejä.
Töölö-Seura ry toivottaa alkavalle rakennustyölle menestystä ja toivoo kaikkien Töölön asukkaiden pääsevän nauttimaan uudesta kirkkoalueesta ja sen vireästä toiminnasta aikataulun mukaisesti.

Helsinki

Hannu Haukanhovi, pj