RAFAEL – pitkäaikaisasunnottomien asumispalveluyksikkö tulee Töölöön.

0
607

Helsingin Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Jarmo Kökkö kutsui Töölö-Seura ry:n hallituksen jäseniä keskustelutilaisuuteen 3.5.2011. Teemana oli uusi asuntolahanke.
V. 2004 Helsinki on sopinut asunnottomien tilanteen helpottamisesta ja sitoutunut järjestämään 750 asuntoa tai tuettua asumispalvelupaikkaa.
Helsingin kaupungin oma ensisuoja ja asuntola Hietaniemenkatu 5 on ollut käytössä muutaman vuoden. Ruusulankatu 10 parhaillaan rakennetaan Sininauhaliiton toimesta. Taloon tulee yksiöitä n 100 kpl. Kullakin sosiaaliviraston valitsemalla vuokralaisella on oma vuokrasopimus. Asuminen on itsenäistä, mutta yksikössä on sosiaalitalonmies ja muuta henkilökuntaa tukena.
Helsingin Diakonissalaitos on mukana Helsingissä kahdella kohteella. Auroratalo otettiin käyttöön 2010 ja se käsittää 125 asuntoa.
Toinen Diakonissalaitoksen asuntola rakennetaan Kivelän sairaalan alueelle, 55 yksiötä käsittävä RAFAEL. Nimensä rakennus on saanut arkkienkeli Rafaelista, jonka siivet levittäytyvät rakennuksessa kuvainnollisesti kaarevana etelään ja muodostavat näin sylimäisen, hevosenkengänmuotoisen piha-alueen. Talon rakentaminen käynnistyy v. 2012 . Suunnittelijana on arkkitehtitoimisto JKMM Oy. Toiminnan on tarkoitus alkaa vuoden 2013 aikana. Kaupunki on vuokrannut alueelta tontin, johon 3500 m2 käsittävä ja 3-4 kerroksinen uudisrakennus tulee. STM:n rahoitusosuus kustannuksista on 50 %. Rakennus nousee Mechelininkadun varteen, lähes Kesäkadun kohdalle. Sairaala-alueen muurin tehdään myös tälle kohdalle portti. Rafael on palveluasumiskoti, jossa henkilöstö on paikalla 24 t/vrk. Sosiaalivirasto valitsee asukkaat, joiden valinnalle ei ole muita ehtoja kuin palveluasumisen tarve. Yleensä tätä palvelua tarvitsevat asukkaat ovat yli 21- vuotiaita, myös maahanmuuttajia . Henkilöstöä talo tarvitsee 40-50. Sairaalapalvelut on käytettävissä ja alue on suojaisa ja vartioitu. Asukkaalta perittävät maksut ovat samat kuin muuallakin palveluasumisessa.
Syksyllä 2011 Töölö-Seura ry järjestää kaupunkilaisille keskustelu- ja tiedotustilaisuuden, johon Diakonissalaitoksen edustajat ovat lupautuneet tulemaan mukaan.