Mielipide Hesperian-Hakasalmen puistosuunnitelmasta

0
597

Helsingin kaupungin rakennusvirasto
E-mail: kaija.laine@hel.fi                                                                   Helsinki 14.10.2010

 Hesperian – Hakasalmen puiston kunnostussuunnitelma
Mielipide suunnitelmasta

1. Töölö-Seura ry:n hallitus on tutustunut rakennusviraston suunnitelmiin kunnostaa Hesperian- Hakasalmen puisto. Seuramme hallituksen näkemyksen mukaan kunnostus on paikallaan huomioon ottaen puistoon ja sen lähipiiriin jo rakennetut sekä rakenteilla olevat kansalliset kulttuurirakennukset. Alue Helsingin sydämessä sijaitsevana on maisemallisuudessaan kaiken kaikkiaan erittäin huomionarvoinen, osa tulevaa Finlandia puistoa.

2. On hyvä asia, että puiston eteläinen ranta voidaan jättää osaksi ”luonnontilaan”, joskin kaislikkoa raivaamalla, rantoja pengertämällä sekä pensaita uusimalla. Näin myös vesi saadaan paremmin näkyviin. Alueella venevuokraamona toimivan kahvilakioskin ehostaminen arvoisensa ympäristön mukaiseksi olisi kuitenkin paikallaan.

3. Puiston uusjäsentäminen on paikallaan: lasten leikkipaikan siirtäminen Mannerheimintien lähituntumasta on hyvä asia etenkin syntyvän pöly-, mutta myös meluhaitan vuoksi; rantaraitin siirtämiselle on esitetty hyvät perusteet huomioiden tällöin sekä turistit kuin myös paikallisväestö – lenkkeilijöille, pyöräilijöille kuin myös jalankulkijoille on hyvä saada omat kulkutiensä.

4. Puuston uusiminen on paikallaan: hopeapajurivistö on rikkikääpien turmelema, joskin jo osittain harvennettu – Mannerheimintien puolella olevat sireenipensaat tarvitsevat pikaista hoitoa.

5. Mielestämme käärmeveistos on yksinkertaisuudessaan upea taideteos, jonka puistoon jättämisen katsoisimme myönteiseksi asiaksi: ”yksi käärme” paratiisimaisessa puutarhassa sopii kuin piste i:n päälle.

6. Sortunut vesirajan penger kaipaa ryhdikästä ja siistiä reunojen kivetystä.

7. Kaikkeen edellä lausumaamme viitaten Töölö-Seura ilolla toteaa, että suunnitelma on mielestämme kokonaisuudessaan oikein hyvä. Uskomme, että tällä kokonaissuunnitelmalla syntyy kaikille mieluisaa sielunmaisemaa.

Töölö-Seuran erityisenä tarkkailun kohteena ovat aina olleet kaupunkipuistot muuten hyvinkin tiiviisti rakennetussa kaupunginosassamme. Toivomme saavamme lähitulevaisuudessa antaa lausuntomme kauan odottamastamme Hesperian Esplanadin puistosuunnitelmasta eli yhdestä Töölön alueen, mutta erityisesti Helsingin keskeisimmästä puistosta.

Lopuksi seuramme haluaa kiittää saamastamme Rakennusviraston ansiokkaasta Hakasalmen ja Hesperian puistoa koskevasta puistohistoriallisesta selvityksestä.

Kohteliaimmin

Töölö-Seura ry:n hallitus
Hannu Haukanhovi
Töölö-Seura ry:n puheenjohtaja