Ei UrBaanaa tuhoamaan ympäristöä – Nimiä kerätään adressiin

0
1471
Luonnontieteellisen museon aukio

UrBaana tuhoaisi Kampin-Etu-Töölön arvokkaan kulttuurimiljöön

Hanketta torjumaan on perustettu adressi (Linkki adressiin jutun lopussa)

Ei Urbaanaa tuhoamaan historiallista ympäristöä

Marraskuussa 2018 saimme lukea Helsingin Sanomista että Baanan päälle on suunniteltu valtavia rakennusmassoja (www.urbaana.fi). On käsittämätöntä, että tätä pienen porukan hanketta on viety vuosikausia eteenpäin asukkaita tai sidosryhmiä informoimatta. UrBaana tuhoaisi Etu-Töölön/ Kampin kulttuuriympäristön perusteellisesti.

Eduskunta, Luonnontieteellinen museo ja Tennispalatsi ovat suojeltuja rakennuksia. Etu-Töölön alue on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi ja Pohjoisen Rautatiekadun jugendtalorivistö tärkeäksi kaupunkinäkymäksi. Näillä suojelumerkinnöillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun UrBaana-hanketta on suunniteltu ja viety eteenpäin.

UrBaana-esite hehkuttaa kuinka UrBaana yhdistäisi Etu-Töölön ja Kampin. Todellisuudessa korkeat rakennusmassat muodostaisivat erottavan muurin. Tennispalatsi peittyisi kattoon asti. Luonnontieteellisen museon eteen suunniteltu korkea talo peittäisi sen, tuhoaisi sen edessä olevan aukion ja pilaisi myös Eduskunnan-Pikku-Parlamentin alueen. Kuinka tällainen ehdotus on voinut saada jatkosuunnitteluluvan?

UrBaana-esite kuvailee nykytilannetta tavalla, joka hakee vertaistaan:

”Ratakuilu ja sen historiallinen ympäristö on keskustan suurin käyttämätön tila. Satoja
metrejä ja tuhansia kuutioita turhaa tilaa. …
Maan paraatipaikalla on siis tällainen ruma haava, joka viiltää Töölön irti keskustasta.
Samalla se tulehduttaa koko ympäristönsä ei-kenenkään-maaksi”
jne.

Jokainen paikalla käynyt voi todeta, että tila ei ole käyttämätöntä, vaan vilkkaassa käytössä luoden samalla myös kaupunkiympäristössä tarvittavaa avointa tilaa ja hienoja kaupunkinäkymiä. Kaupunkinäkymille on tärkeää pitkät linjat ja perspektiivi, aukiot ja puistot. Täyteen ahdettu kaupunki tuo asukkaille ja kävijöille vain ahdistuneen olon. Baana on tiiviisti rakennetussa keskustassa todella tärkeä puistomainen henkireikä ja avaruuden tuoja. Tuhannet päivittäiskäyttäjät todistavat sen. Baanan hautaaminen tunneliksi olisi järjetöntä! Vihreyttä Baanalle voisi lisätä ja vaikka kahvilatoimintoja.

Hanketta vastustavat asukkaat, asukasyhdistykset, kiinteistöt, museoihmiset ja monet kaupunkisuunnittelun asiantuntijat. Ainoa hyötyjä on SRV, saatuaan suunnitteluluvan jatkokehittelyä varten. Päättäjät vastaavat kyselyihin että ” eihän tässä mitään vielä tehdä..” vaan ”kartoitetaan mahdollinen rakentamisen potentiaali”. Kuitenkin UrBaana-suunnitelmasta on esitteessä esitelty pienoismallit, asemapiirrokset ja hankkeeseen sisältyvät kerrosalat: ”Eläinmuseon alueelle syntyy noin 5 500 k-m2 uutta kerrosalaa”, Tennispalatsin eteen ”Selkärankaan syntyy noin 30 000 – 35 000 k-m2 uutta kerrosalaa”. Eteläisen Rautiekadun ja Malminkadun kohdalle Kaarteen ja ratasuoran alueelle syntyy noin 30 000 k-m2 uutta kerrosalaa”. ”Suunnitelman mukaan Marian alueelle syntyy noin 45 000 – 50 000 k-m2 uutta kerrosalaa”.

Liikenteellisesti tällainen hanke sotkisi koko keskustan.

Surullisinta on, että kaupunkisuunnittelu on ulkoistettu rakennusfirmoille, jotka havittelevat mahdollisimman paljon rakennusoikeutta. Helsinkiä tuhottiin 1960-ja-70-luvuilla purkamalla, nyt turbo-rakentamalla. Eikö kaupungin virkamiehillä ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsenillä ole rohkeutta puhaltaa peli poikki alkuunsa, kun joku näin järjetön hanke niille tuodaan?

UrBaana hankkeen torjumiseksi ja nimien keräämiseksi on perustettu adressi Ei UrBaanaa! Kampin-Etu-Töölön alue pelastettava. Adressi löytyy ja sen voi allekirjoittaa www-osoitteesta:
https://www.adressit.com/ei_urbaanaa_kampin-etu-toolon_alue_pelastettava